2007. július 6., péntek

Cumming Out

Nagyon szép és jó, hogy végre nálunk is kiállhatott valaki a közvélemény elé, nem mintha ez bármin is változtathatna. Köszönjük a jelzésértékû gesztust, hogy igen, fontosnak tartjuk ezekben a nehéz idôkben a meleg szavazópolgárok véleményét is. Ennyivel többen fognak ránk szavazni a következô ciklusban, de az is lehet, hogy már a nyakunkon lévô népszavazások eredményét is sikerül befolyásolnunk, hiszen a 10 % az bizony nagyon sok.

A magam részérôl a pozitív voltom lenne hasonló értékû. Igaz, hogy mindenki tudja rólam, hogy "popsiközpontú" vagyok, ahogy egy másik politikusunk jellemezte életformámat, de a doktorbácsi javaslatára senkinek sem beszéltem még arról, természetesen az érintetteket kivéve, hogy "megváltozott kapcsolatképességû" lettem. Még ez is több embert jelent, mint amennyi javallott volt, de egy-két éretlen jövôbeni sorstársat leszámítva ezzel sem volt gondom. Amunkahelyemen egészen véletlenül elôhoztam a témát, de hát, arany emberek, nem érdekli ez sem jobban ôket, mint bárki nemi identitása. Nem ez alapján ítélik meg az embereket. Akkor mitôl félek/félünk? A többségünknek nincs felelôs pozíciója, nem egészségügyben dolgozik. Az pedig határozottan üdvös lenne, ha végre rádöbbennének az emberek, hogy bárki lehet pozitív. A szerencse ebben az esetben nem tart örökké.


Az egyik csodálatos honi meleg orgánumban megjelent nemrégiben egy vallomás újdonsült társunkról, aki nem nyelte le, nem engedte be, mégis elkapta. A többség hasonlóan gondolkodik, a gond csak annyi, hogy a vírus nem. Hallottam olyan esetrôl, ahol a "kiszállásos" szûrésen 40% volt a szûrteknél a fertôzöttek aránya. Az emberek igen, tudják, csak nem eléggé. Vagy nem veszik komolyan eléggé. Mert a fertôzésnek nincs arca. Egyrészt azért, mert ahogy nem írom a homlokomra azt, hogy meleg vagyok, nem írom azt sem, hogy HIV pozitív vagyok. A legtöbb ember nem tudja, hogy a környezetében pozitív ember van. Amíg pedig nem tapasztalja "testközelbôl", hogy ez nem csak mese, nem csak halvány esély, hanem létezô veszély, nem törôdik vele. A másik, mert bár beszélünk róla, megjelennek cikkek, a többség hisz valamiféle titokzatos erôben, vagy egyszerûen azt hiszi, amire nem gondol, az nem létezik. Ha kiderülne, hogy a legtöbb meleg ismer fertôzötteket, barátai, ismerôsei is érintettek, talán jobban odafigyelne... talán elmenne szûrésre... talán...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

az utolsó bekezdésben írottak sajnos nagyon helytállóak a hazánkban :(